dimecres, 6 d’agost del 2008

Oé, oé, capoeira

La capoeira és una expressió cultural que engloba diverses facetes. La més coneguda és la faceta d'art marcial, encara que la resta són igual d'importants: la faceta musical i d'expressió corporal, la faceta oral/lingüística i la faceta tradicional.

Els orígens es remunten al segle XVI, aproximadament, quan Brasil estava sota el domini de Portugal. Les seves arrels venen del país africà d'Angola, on els negres feien balls amb música. Degut a l'esclavitud, la població africana portada al Brasil va necessitar camuflar aquest art marcial fent-lo semblar un ball, ja que els portuguesos els prohibien lluitar o practicar qualsevol tipus d'esport.

Els negres es reunien als campaments per practicar la capoeira que els servia per varies coses: per descarregar tensions, per mantenir-se en bona forma física, per poder defendre's i, simplement, per seguir mantenint els seus costums. Hi va haver grups de negres que es van escapar dels assentaments i s'establiren en diferents agrupacions. Aquestes agrupacions eren definides per Portugal com "Quilombos". El principal d'aquests agrupaments es deia macaco que deriva de la paraula que significa mico en portuguès.

La Capoeira va estar prohibida al Brasil fins que el 1930 el mestre Bimba es va presentar davant de Getulio Vargas, president del Brasil, i li va ensenyar el seu art, així va ser que el president va declarar la capoeira com a esport nacional brasiler.

Dades de Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure.




Pareix ser que hem fet un nou fitxatge, que s'acabarà de confirmar el pròxim diumenge, que coneix tant bé com el company timbaler Sergio "Treeple" la pràctica de la dança capoeira, que dona espectacularitat, color i força a las actuacions estivals de sa Timbalada de Son Servera.

Vine, Murillo! Seràs benvingut.

8 Comentaris:

Marta ha dit...

El dimarts vaig concidir amb en Murillo en el Poliesportiu, on ell treballa, li vaig comentar l'èxit de'n Sergio i na Rosa i al proposar-li participar esporàdicament amb Sa Timbalada no ho va dubtar ni un instant. T'esperem, Murillo!

Anònim ha dit...

Murillo me ha dicho que le gustaria mucho participar el domingo con nosotros en la timbalada como capoeirista! asi que seguro que le tendremos!!


Gracias Bua por este post! Genial historia de capoeira!

MuRiLLin ha dit...

hola, que tal! un saludo de MuRiLlo a todos los los locos de la percusion! es un placer, enorme! poder participar junto a vosotros/as en mi terreno, y os agradezco muchisimo vuestro interes!
el argumento sobre capoeira! muy bueno y muy certero, mikel Bua", saps que fer! xD
Espero con ansia al domingo! y poder repetir! :-D
Marta, TreePle y rosa, gracias por el interes, jeje, un saludin !!!

Anònim ha dit...

Me pareix molt be això de que aquests al.lots ens acompanyin amb la capoeira,ho fan molt bé!És un nou afegit a l'espectacle, dóna més vida a la timbalada! molt bé al.lots vos esperam!
Xisca Santandreu

Mallorca Llevant ha dit...

El tren destruirà ca teva

Galeria Ca'n Dinsky ha dit...

encara no he entès aquest darrer comentari, hi seguiré pensant, o no... bueno al·lots molt bona idea lo des capoeira donara molt atractiu visual a ses actuacions. ánims!
seguiu així!

Anònim ha dit...

buenooo!. duchado y cenado! y enrmemente agotao!
jaja xD
mas que nada deciros que opino que la timbalada esta muy elaborada ya, que soys unos profesionales, y que sigais asi, que la cosa tiene futuro!
deciros que me ha gustado mucho hacercapoeira juntoa vosotros, un HuRRa" para treeple, que lo ha hecho muy bien tambien, y na, que nos vemos el jueves si todo va bien, un placer timbalers/eres!!!
:-D

Tomeu Matgí ha dit...

Eiii, capoeristes.......enhorabona!!!!, gran actucació la de ahir, quan ballau es crea un ambient molt xulo, això va creixent de mica en mica.
"MALLORCA LLEVANT"[el tren destruirà ca teva]????......ehmmm...que vols dir??